Skip to content
Home » Kiertotalouden verkostot NYT! – Miten pääsee mukaan Uudenmaan ekosysteemien kehittämiseen? -verkkoseminaari

Kiertotalouden verkostot NYT! – Miten pääsee mukaan Uudenmaan ekosysteemien kehittämiseen? -verkkoseminaari

Kiertotalous on jo täällä ja edistyy kovaa vauhtia sääntely-ympäristön sekä markkinoiden muuttumisen myötä. Siinä tarvittavien materiaalikiertojen edistäminen kysyy yhteistyötä toisiaan tukevien organisaatioiden välillä. Mikä rooli verkostoilla sekä ekosysteemeillä on siinä ja mitä hyötyä niistä voisi olla organisaatiollesi?

CEGO – Circular Economy Goes East and West -hankkeen järjestämään Kiertotalouden verkostot NYT! -verkkoseminaariin osallistui 85 henkilöä torstaina 15.9.2022 klo 9-12, jotka kuulivat Uudenmaan kiertotalousyhteistyöstä ja hahmottivat, miten heidän organisaationsa voisivat osallistua ja hyötyä siitä.

Aamupäivän aikana on kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, joissa pureuduttiin aiheen eri puoliin aina siitä, miksi kiertotalouden yhteistyössä tarvitaan ekosysteemejä ja verkostoja, minkälaisia yhteistyön muotoja on kehitetty koko Suomessa, kaupungeissa ja yrityksissä.  

Aikataulu

9:00-9:10  CEGO-hanke:
Tilaisuuden avaus
9:10-9:40  Puhuja: Innovaatiotohtori Sari Kola
Ekosysteemien ABC
9:40-10:00  Puhuja: Porvoon kaupungin yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Enni Flykt
Maa-ainesten kiertotalous ja ylijäämämaat maankäytön suunnittelussa ja rakentamisessa
10:00-10:20  Puhuja: Oy Plastex Ab:n toimitusjohtaja Lauri Ant-Wuorinen
Muovisten kiertotaloustuotteiden kehittäminen ja valmistus
10:20-10:40  Puhuja: Mestaritoiminta Oy:n toimitusjohtaja Jani Kervinen
Vastuullisuus korjausrakentamisessa
10:40-11:00Puhuja: VTT:n Team Lead, Circular Economy Inka Orko
Kiertotalouden ekosysteemit ja verkostot
11:00-12:00Työpaja:
Mitä mahdollisuuksia ja hyötyä voisi organisaatiollesi olla Uudenmaan kiertotalouden verkostoihin liittymisestä? 

Sari Kola, innovaatiotohtori: Ekosysteemien ABC

Sari on strategisti ja innovaattori, joka on erikoistunut innovaatiojohtamiseen, ekosysteemeihin ja niiden organisoimiseen. Hän toimii EnergySampo -ekosysteemin vetäjänä, tutkijana, konsulttina ja hallitusammattilaisena. Sari on tekniikan tohtori, jolla on yli 20 vuoden kokemusta innovaatioiden, teknologian ja ihmisten johtamisesta globaaleissa toimintaympäristöissä. Sari on kirjoittanut Ecosystem Handbook (2020, Alma Talent) -kirjan ja avaa tapahtuman puheenvuorossaan ekosysteemien perusteita.

Enni Flykt, Porvoon kaupungin yhdyskuntasuunnittelupäällikkö: Maa-ainesten kiertotalous ja ylijäämämaat maankäytön suunnittelussa ja rakentamisessa

Enni on ympäristöekologi, joka on erikoistunut maa-ainesten hyödyntämiseen kiertotaloudessa ja maankäytön infrastruktuuriin ja riskiarviointeihin. Hän on työskennellyt viisitoista vuotta Porvoon kaupungilla ja ennen sitä tutkijana Lukessa. Enni kertoo meille, miten maa-ainesta ja ylijäämämaata hyödynnetään kiertotalouden näkökulmasta maankäytön suunnittelussa ja rakentamisessa.

Lauri Ant-Wuorinen, toimitusjohtaja, Oy Plastex Ab: Muovisten kiertotaloustuotteiden kehittäminen ja valmistus

Lauri on koulutukseltaan ekonomi ja edustaa neljättä sukupolvea Plastexin perheyrityksessä. Hän on toiminut Plastexin toimitusjohtajana vuodesta 2011 alkaen, jota ennen hän oli yrityksen kehitysjohtajana kahdeksan vuotta. Hän on lisäksi aktiivinen kunnallispoliitikko ja hallituksen jäsenenä useassa organisaatiossa. Lauri kertoo meille, miten Plastex on panostanut muovisten kiertotaloustuotteiden valmistamiseen.

Jani Kervinen, toimitusjohtaja, Mestaritoiminta Oy: Vastuullisuus korjausrakentamisessa

Jani on rakentamisen tuotantotekniikan insinööri ja työskennellyt Mestaritoiminnassa kymmenen vuotta, ennen kuin hänet nimitettiin toimitusjohtajaksi. Mestaritoiminta rakennuttaa ja ylläpitää kiinteistöjä Järvenpään kaupungille. Jani kertoo meille, miten vastuullisuus toteutuu korjausrakentamisessa.

Inka Orko, Team Lead, Circular Economy, VTT: Kiertotalouden ekosysteemit ja verkostot

Inka toimii kiertotalousaihepiirin vetäjänä VTT:lla ja on edistänyt Circular Design -ohjelman perustamista sekä kiertotalouden ekosysteemien ja data hubien kehitystä. Inka on yksi Kiertotalouden ekosysteemit -julkaisun kirjoittajista ja kertoo meille, millaisia ekosysteemejä ja verkostoja kiertotaloudessa tarvitaan.

Tapahtuma oli suunnattu erityisesti Uudellamaalla toimiville yrityksille, kaupungeille, järjestöjen, yritysten ja kehittämishankkeiden työntekijöille ja johdolle, toimialajärjestöille sekä oppilaitosten, TKI-hankkeiden ja yritysyhteistyöstä vastaaville tekijöille.

Lisätietoja:

Mikael Seppälä, ekosysteemi- ja viestintäasiantuntija, Laurea-ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@laurea.fi

Mikä hanke?

CEGO – Circular Economy Goes East and West vahvistaa vuosina 2021-2023 Uudenmaan pk-yritysten kiertotalousvalmiuksia ja alueen kiertotalouden ekosysteemejä. Hanketta toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu, Novago Yrityskehitys Oy, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke sekä Posintra Oy. Hanke toimii Uudenmaan liiton myöntämällä REACT-EU -rahoituksella ja sitä rahoitetaan osana Euroopan unionin covid 19 pandemian johdosta toteuttamia toimia.